prova

//padlet.com/embed/fvm98qbncrnz

Publicat dins de Sin categoría | Deixa un comentari

Creu de Sant Isidre

Creu de Sant Isidre

Cosntruïda pels voluntaris de l’agrupació excursionista AMUNT

Anys 50

Localització: Puig d’en Boronet

La Creu de Sant Isidre és una estructura de pedra aixecada en commemoració de l’Any Marià al Puig d’en Boronet l’any 1955. Els impulsors van ser els membres de l’Agrupació Muntanyenca AMUNT, dels quals cal destacar a Vicenç Casanova i Querol, els seus fills Josep Anton i Santiago, i Jordi Pañella. El projecte es va poder realitzar gràcies a l’esforç d’unes 80 persones que hi van treballar desinteressadament.

La seva construcció es va projectar l’any 1953, i després de decidir les característiques que havia de tenir, i estar-hi treballant durant més d’un any i mig, el 24 d’abril de 1955 el carro d’en Jaumet de l’Estellà pujà els dos blocs que formen la creu, un d’ells de 3500 quilos de pes extrets de la pedrera de la Mata. Davant la impossibilitat d’arribar al cim, unes 30 persones van estirar els blocs els últims 100 metres fins deixar-los col•locats a lloc. L’obra finalitzà el 25 d’agost del mateix any, l’endemà de Sant Bartomeu, i fou beneïda el 18 de setembre.

La creu té una alçada d’uns 8 metres, amb 3 graons que formen la base. Fets de terracota per membres de l’Agrupació, al davant s’hi pot veure l’escut de l’Agrupació Muntanyenca format per una àliga que subjecta una corda amb les muntanyes de Montserrat al fons, i l’escut de Sitges. A la creu hi ha la imatge del Sant Crist, que es complementa amb les figures de Sant Llorenç, Sant Bernat de Menthon, patró dels excursionistes, i de Sant Isidre. Al darrera s’hi veu la imatge de la Verge del Vinyet, acompanyada per tres Sants d’especial devoció pels sitgetans: Sant Bartomeu, Sant Sebastià i Santa Tecla.

Amb una cota sobre el nivell del mar de 316 metres, El puig d’en Boronet s’alça a llevant de la vila i és el cim més alt dels que envolten Sitges.

creu

Aportació de la Susanna Galiana i la Silvia Mallofré de l’escola Agnès de Sitges.

Publicat dins de Edificis religiosos | Deixa un comentari

Ermita de la Trinitat

Ermita de la Trinitat
Autor o autors desconeguts. S. XVII
Carretera C-246a 08872 Sitges (Vallcarca)
Indret poc conegut del Garraf, l’ermita de la Trinitat és una antiga capella marinera (de finals del
segle XVII) exemple característic de la tipologia dels santuaris marians de la costa catalana que
constitueix un fantàstic mirador sobre la costa del Garraf.
Donada la seva proximitat a l’antiga colònia industrial de Vallcarca, els habitants d’aquesta
l’utilitzaven com a lloc de culte religiós. Avui en dia els antics habitants de la colònia, ara
ubicats en la seva majoria a Les Roquetes (Sant Pere de Ribes), encara hi van en processó el dia
de la Trinitat.
Vallcarca fou antigament un petit nucli de treballadors de la fàbrica de ciment Fradera i de les
pedreres veïnes.
Tot i que hi ha una fàbrica de ciment encara activa i dues vastes pedreres, aquesta zona es troba
envoltada pel Parc Natural del Garraf.
En aquesta àrea hi ha graelles i una font i resulta adequada per fer-hi un pícnic.

trinitat

trinitat

Aportació de la Susanna Galiana i la Silvia Mallofré de l’escola Agnès de Sitges.

 

Publicat dins de Edificis religiosos | Deixa un comentari

L´AUTÒDROM I ELS SEUS VOLTANTS

La sortida del dissabte 11 de maig em va fer adonar de la quantitat de paisatges entranyables que tenim ben a prop de casa i que sovint desconeixem.

M´agradaria compartir amb vosaltres un petit recull d´imatges del recorregut que vàrem fer pels voltants de Sant Pere de Ribes i fins l’autòdrom. Espero que us provoquin tantes sensacions agradables com a mi.

https://picasaweb.google.com/109129651626210369966/Videos?authuser=0&authkey=Gv1sRgCKaN65X_xqb-7AE&feat=directlink

Fins els propers Tastets!!!

Mercè Sancho i Fernández

Publicat dins de .Altres aportacions, Arbres monumentalss, Edificis destacables, Geologia i paisatge | Deixa un comentari

L’espàrrec

Fantàstic vegetal aquest espàrrec que podem trobar per les contrades del Garraf, de la mateixa manera que es poden trobar pels boscos de la mediterrània.
Alguns dels records més vius que em queden de la meva infància són de quan sortia amb els meus pares i avis a passejar per la muntanya… això sempre suposava tornar cap a casa amb algun manat o grapat d’alguna cosa que trobàvem pel camp. Els manats que més recordo són els de farigola, i sobretot, els d’espàrrecs; d’aquí em ve la gran afecció que tinc a la truita d’espàrrecs amb alls tendres… GENIAL!! En canvi, no em va dónar per afeccionar-me a les famoses sopetes de farigola amb pa que encara gaudeixen els meus avis tots els hiverns.
És important que el tinguem en compte a l’hora de fer sortides a la muntanya amb la canalla, ja que l’espàrrec no és present en tots els països dels que provenen alguns dels nostres alumnes.
Ensenyar les seves propietats i maneres de cuinar-los resulta la manera més efectiva de poder transmetre la nostra cultura culinària als nostres descendents. Plats elaborats amb espàrrecs formen part de la cultura catalana des de fa segles i els seus beneficis són ben sabuts per tots nosaltres, sobretot per seu gran poder diürètic.
Val la pena entretindre’s uns minuts amb les punxenques esparragueres i els seus espàrrecs

.

Enric Canalda i Plà

Publicat dins de Sin categoría | Deixa un comentari

SORTIDA A LA MASIA D´EN FREDERIC

Aquesta activitat està adreçada a nens i nenes d´Educació Infantil 5 anys. Aprofitant que el nom de la classe és la dels cavalls vam organitzar una sortida a la Masia d´en Frederic.

Per contactar amb la Masia cal adreçar-se a l´Associació dels Tres Tombs on ens van oferir dues possibilitats: visita lliure o bé visita amb opció a pujar amb carro. Nosaltres vàrem triar la visita lliure pel fet que és gratuita.

Un cop allà vam veure els cavalls, els vàrem donar menjar i després ens van conduir al magatzem on guarden els carruatges dels Tres Tombs. Allà ens van explicar com antigament els cavalls s´utilitzaven per fer totes les tasques del camp i que hi havia diferents tipus de carros.

Per tal d´ampliar la informació ens van recomanar dos llibres. Aquí teniu les referències:

Pascual Juan i Lloret i Pilarín Bayés: En Mateu i la Marta descobreixen els Tres Tombs. Editat per Ajuntament d´Esplugues i Colla dels Tres Tombs d´Esplugues. Novembre 2004

Mercè Foradada i Lluís Amaré: Nosaltres, els cavalls i els Tres Tombs. Editat per Associació dels Tres Tombs. Abril 2008

Després de la sortida vam fer un recull d´activitats relcionades amb el que vam veure. Us adjuntem fitxer.

També hem fet un petit muntatge amb fotografies de la sortida. Aquest és l´enllaç:

https://picasaweb.google.com/109129651626210369966/Muntatge02?authkey=Gv1sRgCLz3oK2AtenK4AE#5742817162215127938

Agraïm molt el tracte rebut per les persones de l´Associació dels Tres Tombs que ens van rebre.

Montse Besa

Sílvia Calderero

Mercè Sancho

Publicat dins de .Altres aportacions, Fauna, Monuments, Sin categoría | Deixa un comentari

Sakya Tashi Ling: budisme tibetà a prop de casa

“Sabíeu que al cor del Garraf s’hi troba un petit tros del Tibet?”

Realment, la quarta sortida al Monestir budista “Sakya Tashi Ling” va ser com si haguéssim fet un viatge a terres molt llunyanes, sense sortir de casa.

Sakya Tashi Ling és un monestir budista, instal.lat en el palau modernista de Plana Novella del 1890, al mig del Parc Natural del Garraf. Es tracta del primer monestir budista de Catalunya.

El Monestir Budista del Garraf és un espai en el que podem aprendre a desenvolupar el nostre potencial de felicitat amb un mètode d’eficàcia provada durant 2550 anys, de la mà d’una comunitat de monjos i monges a càrrec de tasques adreçades al benefici de la societat.

A més a més, en el monestir vam poder observar algunes de les Estupes de Sakya Tashi Ling, que segons el que ens van explicar són representacions del Buda de la Ment Il.luminada o Consciència Desperta, i es conformen com un monument sagrat per la seva especial configuració, per la quantitat innumerable d’elemenos que contenen i per les consagracions que s’han vertit durant el procés de construcció. Cada Estupa és un potent emanador i potenciador d’energía.

La Estupa Namgyal que està a l’entrada, està consagrada a l’energía de Namgyelma, un aspecte femení de la ment búdica que potencia especialment l’eliminació d’obstacles a la vida, como allunyar la mort abans de temps o els accidents, a més a més de prevenir d’energies negatives i dispensa salut i benestar.

Berta Madrid

Publicat dins de Sin categoría | Deixa un comentari

Visita a la Plana Novella

Aprofitant que aquest curs tenim una classe de P5 amb molts problemes d’atenció i comportament, hem pensat en realitzar algunes activitats que ens ajudin a treballar tots aquests aspectes a través de la relaxació.
Una de les activitats serà la sortida a la Plana Novella on farem dos tallers: un de relaxació i un de mandales.
Desprès a l’aula seguirem aplicant totes les tècniques i pautes que haguem practicat durant la visita.
Paral-lelament ,a la classe continuarem el treball que ja havíem començat sobre els diferents tipus de construccions i maneres de viure.
En aquest cas parlarem sobre el Palau de la Plana Novella fent servir entre d’altres , eines com la viquipèdia per conèixer el significat d’alguns termes propis d’aquesta filosofia de vida: budistes,temple,meditació,mandala…

Adjuntem adreça per poder consultar informació sobre el Palau Novella:

http://ca.wikipedia.org/wiki/Palau_NovellaTemple Budista

Maria Teresa Vidal,Lydia Martínez,Katy Sierra

Publicat dins de Sin categoría | Deixa un comentari

Masia en Cabanyes

A P5 estem treballant els diferents tipus d’edificacions.
La mascota de la nostra escola ens ha deixat unes fotografies d’alguns tipus d’edificacions de diferents èpoques.
Nosaltres haurem d’ identificar de quin tipus de construcció es tracta.Una d’elles és una Masia del Garraf.El treball que farem,serà buscar informació del tipus: qui vivia a la Masia, de què treballaven,parts de la masia,de què vivien…i preguntarem si algú coneix o ha estat en alguna Masia.
Segurament una de les respostes serà la Masia en Cabanyes i per tant aquest serà el punt de partida per fer la sortida i d’aquesta manera intentar resoldre tots els nostres dubtes.

MARIA TERESA VIDAL,LYDIA MARTÍNEZ KATY SIERRAMASIES DEL GARRAF

Publicat dins de Sin categoría | Deixa un comentari

Sargantana //a Puigdetiula//

Fa pocs dies vaig veure una sargantana plantada al mig del camí que va des del punt més alt del Puig de Tiula (entre Cubelles i Cunit), cap al peu del puig situat a tocar de l’autopista c-32.

Aquí la podeu veure:

Publicat dins de Fauna | Deixa un comentari