Masia de Carro

Fotografies i text: Creu Velasco,  Fina Bel,  Pau Fleta i Carme Gala.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

De la sortida que vam fer de Sitges a Vilanova, vam passar just a l’entrada del terme de Vilanova, pel  costat de la Masiade Carro.
Aquesta masia és una edificació enblanquinada que destaca d’uns vinyars als afores de Vilanova. Situada al peu de la carretera vella de Sant Pere de Ribes, en un revolt tancat que en diuen el “tomb de Carro”, llindant amb el terme d’aquesta població veïna (en una vinya propera hi ha una fita), és una masia que podríem dir que és impressionant (avui dia abandonada).

La masia de Carro impressiona per la seva antiguitat i per la petjada que hi han deixat nombrosos segles d’ història, com ara un gran i enigmàtic finestral a la façana, diverses arcades a l’interior, nombrosos cups per al vi i, finalment, una gruta o nevera subterrània.

Abans la seva blancor de la calç de les parets exteriors de la masia feia resplendent  l’edificació. En el segle XI ja se’n parlava. És un dels primers masos documentats de la comarca. En aquell temps escrivien així el seu nom: Mas Cherd.
Era una època en que les masies gairebé encara no eren masies i que moltes poblacions no eren res, i Carro devia ser molt diferent de com és avui, que és el resultat final d’una llarga història d’ampliació i reformes. Hi contribuiren famílies com els Alegret, que n’eren propietaris en el segle XVI, i després els seus successors, la familia Ballester, un membre de la qual va ser la mare del poeta Manuel de Cabanyes, Caterina Ballester, casada amb Llorenç de Cabanyes i Fuster.
La masia va canviar de propietat a principi de segle quan la va comprar un indiano, el ribetà de can Geló, Ramon Mestre i Mestre. El ribetà havia marxat a Santiago de Cuba l’any 1871, on va fundar la fàbrica de Tabacs La Picota. Amb els beneficis del negoci va comprar la masia de Carro i també va edificar una bonica casa a la plaça Marcer de Ribes, dita Can Punxes. Carro va passar al seu fill, Josep Mestres Raventós (1912-1993), i actualment, em sembla, és del nét, Josep Mestres Boleda.
Una de les coses que més impressionen i sobten a la masia de Carro és el gran finestral renaixentista que hi ha a la façana. Que hi fa una obra d’art a la façana d’una casa de pagès?
Ningú s’ho explica i es veu que no hi ha constància escrita del seu probable trasllat des d’un desconegut lloc.El finestral sens dubte és el més vell de la comarca. Estudiant-lo a fons potser es podría treure l’entrellat del seu origen. Aquest  finestral se l’han mirat molts, l’han pintat i l’han fotografiat, però l’enigma encara hi és.
A la façana també hi ha un rellotge de sol sense numeració, i un portal rodó de pedra sense cap data. Aquest portal queda arraconat per l’existència d’una edificació que sobresurt de la línia de la façana.

A la planta baixa d’aquest afegit hi havia les quadres, i al pis superior hi vivien els masovers. Sembla ser que lúltim va ser l’Albert Graells Fontanels, nascut a Canyelles, que va succeir el seu pare, Jaume Graells Bertran, el qual, a la vegada, va succeir fa més de seixanta anys un masover molt conegut, Manuel Artigas, dit Manuel de Carro.

A l’esmentada quadra on hi guardaven els animals de treball s’hi veu una de les diverses arcades que hi ha a la masia. Una altra és la que hi ha a la mateixa entrada de la masia, lloc on es veu una enigmàtica carota humana enclavada en un sortint, i l’accés a diverses dependències: un accés directe a les quadres, l’accés a dos cellers i a unes antigues dependències dels masovers. Entre aquestes dependències  hi ha una cuina amb forn de pa que l’última vegada que es va fer servir va ser durant la Guerra Civil.

També hi ha un menjador al qual dóna llum el finestral ja descrit. Al terra d’aquest menjador hi ha la trampa per entrar al que correntment en diuen una gruta, però que és una antiga nevera on deixaven els menjars i les begudes per mantenir-les fresques. Aquesta gruta té primer uns graons i després una lleugera rampa fins a una saleta rodona amb prestatges per a posar-hi el que calia. Al llarg del soterrani n’hi ha d’altres per posar-hi el llum. La llargada del soterrani s’ha calculat que té uns 25 metres. No és rectilini sinó  que fa quatre retombs en angle. Pren la direcció enfora de la casa, passant prop de la cisterna que té quaranta metres de fondària.
A Carro hi ha dos cellers: Un de molt gran i un altre de petit situat al fons de l’entrada de la casa, on encara s’hi guarden bótes. Del celler més important impressionen les dimensions i, molt especialment, la qualitat dels cups. N’hi ha set o vuit, o potser més, alguns encara amb la corda de seguretat per als trepitjadors de raïm. Fins i tot hi ha una cubella.
En l’època de la verema, a Carro hi devia haver un trànsit de carros i pagesos important.
Als cellers de Carro ja no es fa vi, però les seves vinyes, que gairebé ocupen les trenta hectàrees de la finca, deuen continuar donant tant  vi com a l’època que els mestres d’obra plasmaren en el celler gran les tres arcades que li donen personalitat. Una d’elles, gòtica, és magnífica. D’ aquesta es pot veure la pedra gràcies al  fet que el  pare de l’actual  propietari, un dia, es va dedicar a descobrir-la.
Si creuem la carretera, davant la porta principal i seguim un caminet que ens porta al Camí Reial, podem observar un pont  petit en forma d’ arcada i fet de pedra molt bonic.


2 respostes a Masia de Carro

  1. josep mestre i boleda ha dit:

    La propietat actualment es dels 8 hereus del nostre pare en Josep Mestre i Raventos.
    Les vinyes d.ambdos termes municipals que ocupa la Finca (Sant Pere de Ribes i Vilanova i la Geltru) i despres de les expropiacions hagudes al llarg del temps es d. unes 18 Ha.

    Josep Mestre i Boleda

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s