Masia Xuriguera

Can Xuriguera (o Xoriguera) és un magnífic casal modernista construït el 1913 sobre la base d’una antiga masia documentada des del segle XIII, quan Arnau de Xoriguera erasíndic de Sant Pere de Ribes. Durant els segles XVI i XVII va pertànyer als Puig de Xoriguera i posteriorment als Mironet. L’edifici, de reminiscències castelleres, té estructura asimètrica, amb diversos cossos entre els quals sobresurt la torre-mirador, coronada amb un pinacle piramidal de ceràmica vidriada, material que s’utilitza també com element decoratiu tant a les cobertes i façanes com a la tanca exterior. Les finestres estan emmarcades amb maó vist, amb el perfil superior escalonat. Davant la porta hi ha un original porxo sostingut per columnes helicoïdals de maó vist. En l’actualitat té funció d’allotjament rural amb el nom de Clos la Plana.

Informació treta de la pàgina web: Pobles de Catalunya:
http://www.poblesdecatalunya.cat

Una resposta a Masia Xuriguera

 1. Mª Teresa Mateo ha dit:

  Des de la primeria del segle XX, Xoriguera és una masia – xalet d’estil modernista, que es va bestir sobre les runes d’una antiga masia, quan n’era propietària la família Soler (Pahissa) de Vilanova.
  En la construcció hi predomina el totxo vermellòs i té un caire casteller, amb diverses garites i merlets, torratxa quadrada amb pinacle punxegut i dos rellotges de sol; terrassa amb forma de templet oriental i columnes salomòniques.
  Antigament, Xoriguera formava part de la finca de can Mironet, i se sap que existia ja en el segle XIII, quan hi vivia Arnau de Xoriguera, síndic de Ribes l’any 1269.
  Durant els segles XVI i XVII va pertànyer als Puig de Xoriguera, fins que vas passar als Mironet.
  De 1759 al 1796, els Giralt en van ser masovers.
  En el Nomenclàtor de 1860 apareix com a ” Xuriguera”.

  Informació treta del llibre: Masies del garraf. Pau Roig Estradé. Policrom, s.a. octubre 1998.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s