Creu de Sant Isidre

Creu de Sant Isidre

Cosntruïda pels voluntaris de l’agrupació excursionista AMUNT

Anys 50

Localització: Puig d’en Boronet

La Creu de Sant Isidre és una estructura de pedra aixecada en commemoració de l’Any Marià al Puig d’en Boronet l’any 1955. Els impulsors van ser els membres de l’Agrupació Muntanyenca AMUNT, dels quals cal destacar a Vicenç Casanova i Querol, els seus fills Josep Anton i Santiago, i Jordi Pañella. El projecte es va poder realitzar gràcies a l’esforç d’unes 80 persones que hi van treballar desinteressadament.

La seva construcció es va projectar l’any 1953, i després de decidir les característiques que havia de tenir, i estar-hi treballant durant més d’un any i mig, el 24 d’abril de 1955 el carro d’en Jaumet de l’Estellà pujà els dos blocs que formen la creu, un d’ells de 3500 quilos de pes extrets de la pedrera de la Mata. Davant la impossibilitat d’arribar al cim, unes 30 persones van estirar els blocs els últims 100 metres fins deixar-los col•locats a lloc. L’obra finalitzà el 25 d’agost del mateix any, l’endemà de Sant Bartomeu, i fou beneïda el 18 de setembre.

La creu té una alçada d’uns 8 metres, amb 3 graons que formen la base. Fets de terracota per membres de l’Agrupació, al davant s’hi pot veure l’escut de l’Agrupació Muntanyenca format per una àliga que subjecta una corda amb les muntanyes de Montserrat al fons, i l’escut de Sitges. A la creu hi ha la imatge del Sant Crist, que es complementa amb les figures de Sant Llorenç, Sant Bernat de Menthon, patró dels excursionistes, i de Sant Isidre. Al darrera s’hi veu la imatge de la Verge del Vinyet, acompanyada per tres Sants d’especial devoció pels sitgetans: Sant Bartomeu, Sant Sebastià i Santa Tecla.

Amb una cota sobre el nivell del mar de 316 metres, El puig d’en Boronet s’alça a llevant de la vila i és el cim més alt dels que envolten Sitges.

creu

Aportació de la Susanna Galiana i la Silvia Mallofré de l’escola Agnès de Sitges.

Aquesta entrada ha esta publicada en Edificis religiosos. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s